Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Νέο Οικοδομικό Κανονισμό έχουμε… οικοδομές δεν υπάρχουν


Σε ισχύ τέθηκε τυπικά ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Όμως όπως όλα δείχνουν, για περίπου έναν χρόνο θα εφαρμόζεται παράλληλα με τον παλιό ΓΟΚ, αφού για να ισχύσει θα πρέπει να εκδοθούν 14 Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα (!) , οι οποίες καθυστέρησαν λόγω των εκλογών. Ο νέος ΓΟΚ ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες και προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή τυπικά στις 4 του Ιούλη. Παράλληλα σε «ισχύ»  βρίσκεται ένα κράτος που κάνει τα πάντα για να πνίξει την οικοδομή, με μεγάλη επιτυχία είναι η αλήθεια. Επινοεί συνεχώς σκληρούς κι αβάσταχτους (για την μεγάλη πλειοψηφία των εισοδημάτων) φόρους για την κατοικία (ή με αφορμή αυτήν) και οι οικονομικοί του εγκέφαλοι ανακαλύπτουν κάθε λογής χαράτσια και επιβαρύνσεις*.

Σε ισχύ βρίσκεται και το κλίμα ανασφάλειας και φόβου, για όσους έχουν τα χρήματα για να χτίσουν ένα σπίτι, το σκέφτονται αλλά δεν το αποφασίζουν. Όπως και η ακρίβεια στην αγορά των οικοδομικών υλικών, αντιστρόφως ανάλογη της ζήτησης που έχει καταρρεύσει.

Σε ισχύ επιμένει να βρίσκεται και η ανεργία,  η φτώχεια, η απογοήτευση. Η εξαθλίωση που κάνει την εμφάνισή της σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, έχει τεθεί και αυτή σε ισχύ.

Όταν τα νέα παιδιά δεν βρίσκουν πια λόγους για να σπουδάσουν...
Όταν οι φοιτητές διεκπεραιώνουν απλά, γνωρίζοντας πως τους περιμένει η ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση «το ψωμί της ξενιτιάς»…
Όταν ο άνεργος πεθαίνει κάθε μέρα…
Όταν ο εργαζόμενος έχει χάσει το μισό μισθό του και τρέμει για να μην χάσει και  τη δουλειά του...
Όταν ο συνταξιούχος δεν βγαίνει πια ούτε για να αγοράσει τα φάρμακά του…
Όταν ο άστεγος δεν έχει ένα πιάτο φαί για να κοροϊδέψει το στομάχι του…

Όταν η κοινωνία ολόκληρη βουλιάζει στον βούρκο της σήψης και της παρακμής…το κεραμίδι θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα τολμούσε κάποιος να ονειρευτεί.

(*) Και μιας και περί οικονομικών επιβαρύνσεων ο λόγος, μάθετε μια καινούργια που επινόησαν οι εγκέφαλοι του υπουργείου, στο όνομα της «καλύτερης κατασκευής των κτιρίων και μαζί της πάταξης των αυθαιρεσιών αλλά και της διαφθοράς».

Όποιος χτίζει με τον καινούργιο ΓΟΚ, είναι υποχρεωμένος μόλις τελειώσει τα μπετά, τα χτίσιμο των τούβλων, αλλά και μόλις τελειώσει την οικοδομή του στο σύνολό της, να ζητήσει από την πολεοδομία αυτοψία των εργασιών. Συνολικά δηλαδή τρεις υποχρεωτικές αυτοψίες.

Πηγαίνει ο ιδιοκτήτης στην πολεοδομία του, κάνει αίτηση πως ζητά αυτοψία και η πολεοδομία είναι υποχρεωμένη μέσα σε 48 ώρες να στείλει στην οικοδομή του μηχανικό για να την ελέγξει. Δεν στέλνει όμως δικό της υπάλληλο-μηχανικό (για ευνόητους λόγους…). Είναι συμβεβλημένη με ιδιώτες μηχανικούς και μετά από κλήρωση (που κάνει η πολεοδομία), αναθέτει σε κάποιον να κάνει την αυτοψία. Ο μηχανικός τότε πηγαίνει στην οικοδομή με τον ιδιοκτήτη ή τον μηχανικό του, παίρνει τα σχέδια και ελέγχει αν όλα έγιναν βάσει της άδειας. Μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει το λιγότερο μισή ώρα, το περισσότερο 1-2 ώρες. Για τον χρόνο που διαθέτει ο μηχανικός στην αυτοψία πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη 250 ευρώ!!! Ολόκληρο το ποσό πηγαίνει στην τσέπη του και το κράτος εισπράττει μόνο τον ΦΠΑ!!!

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται υποχρεωτικά στα τρία στάδια κατασκευής που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Τρεις αυτοψίες Χ 250 ευρώ, σύνολο 750 ευρώ… Η επιβάρυνση αυτή είναι για οικοδομές με εμβαδόν από 100 μέχρι 900 τετραγωνικά μέτρα! Τα ίδια δηλαδή πληρώνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος με τον μεγαλοκατασκευαστή ή πλούσιο ιδιώτη!

Οικοδομές μπορεί να μην έχουμε, πάντως νέο ΓΟΚ έχουμε…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν πρόλαβα να μάθω τον παλιό καλά καλά, τώρα θα χρειαστεί να μάθω και τον νέο;
Αλλά τι λέω, κανένας από τους 2 δεν θα μου χρειαστεί ουσιαστικά, αφού δουλειά στο αντικείμενο δεν θα βρώ, δεν υπάρχει..
Φαντάζομαι ξέρεις την γνωστή ρήση:

Si le bâtiment va bien, tout va bien (αν η οικοδομή πάει καλά, όλα παν καλά.)

Κοινώς τώρα που η οικοδομή πάει κατα διαόλου, όλα πάνε κατα διαόλου...

Οικοδόμος είπε...

Δυστυχώς...

christ0s είπε...

είδα πρίν λίγο ένα άλλο άρθρο σου για τα ήδη τοιχοποιίας. Είμαι νέος μηχανικός και προσπαθώ να σχεδιάσω ένα μικρό κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία (λιθοδομής μέχρι ενός ύψους και έπειτα πλινθοδομή).
Ψάχνοντας όμως στο ιντερνετ και στο Νέο οικοδομικό κανονισμό δε βρίσκω τίποτα σχετικό.
Γνωρίζει κανείς που περιέχονται αυτές οι διατάξεις;

Οικοδόμος είπε...

Αγαπητέ christ0s καλησπέρα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Δεν γνωρίζω κάτι. Καλύτερα, νομίζω, να απευθυνθείς στο ΤΕΕ.
Καλή δύναμη!